Сруб-дом - срубы из Карпат

деревянные дома, бани из сруба с доставкой из Карпат - высокое качество, низкая цена

Деревянный сруб.

Дерев'яний зруб.

Про дерев'яний зруб (деревянный сруб) — основу справжнього дерев'яного будинку — можна сказати, старий як світ. Але цей найстарший спосіб будівництва будинку настільки бездоганний і досконалий, що, по-перше, є найактуальнішим на сьогоднішній день, по-друге, залишатиметься таким ще довго.  Основоположний принцип зрубу — з'єднання без цвяхів укладених один на одного колод або брусів.

Зруб з колод (Бревенчатый сруб, дикий сруб).

Для виготовлення зрубу будинку (сруб дома) або бані беруть свіжоспиляні обкоровані колоди природної вологості діаметром від 200 до 500 мм (на кожен градус можливого морозу взимку — 0,8 см діаметру колоди). Вибирають хвойні породи дерев, оскільки вони мають правильнішу форму ствола і менше схильні до загнивання.

Перший (нижній) вінець зрубу (його ще називають окладом) має бути товще за подальші сантиметрів на 5. Стіна буде надійніша, якщо перший вінець (ярус колод) зібрати з дуба або модрини. Щоб усунути природне зменшення діаметру деревного ствола комель (товстий кінець колоди) підганяють до вершини. Для щільного прилягання колод один до одного при зведенні стенів з нижнього боку кожної колоди вирубують напівкруглий паз шириною не менше 12 см.

У кутах колоди сполучають із залишком і без залишку. Вирубування стенів із залишком (у чашу і в обло) практикують головним чином для будинків, що не обшиваються зовні. Вирубування стенів без залишку (у лапу) виробляють при обшивці стенів зовні.

По висоті стіни всі колоди об'єднують між собою вертикальним вставним Шипом (нагель) (діаметр — 3-4 см), розташованим в шаховому порядку, на відстані 1,5-2 м-коди один від одного. Шип забивають, залишаючи в отворі 2-3 см порожнечі.

Зруб з брусу  (Брусчатый сруб).

При будівництві зрубу лазні з бруса зникає необхідність укладати колоди комелями в різні боки.

Брус може бути цілісним або клеєним. Цілісний є тією ж колодою, що калібрується, але з прямокутним або квадратним поперечним перетином (наприклад, 150х150 або 180х180 мм), що спрощує будівництво. Для зовнішніх стенів використовують брус завтовшки до 20 см, для внутрішніх — 10 см; висота бруса для зовнішніх і внутрішніх стенів має бути однаковою, щоб забезпечити правильне виконання кутових і поперечних з'єднань вінців.

Кути стін можна рубати без залишку в просту лапу, застосовуючи найнадійніше з'єднання — шипове. Воно складається з двох елементів — Шипа і гнізда. Шипом називають виступ, що знаходиться на кінці однієї деталі і входить в гніздо іншої деталі. Шип буває одинарним, подвійним, і багатократними. Інші шипові з'єднання: «ластівчин хвіст», зубчасті з'єднання, круглий Шип (шкант).

«Ластівчин хвіст» вважається найбільш надійним і міцним при дотриманні режимів склеювання, але виготовлення його найбільш трудомістко.  З'єднання на шкантах виділяється красивим зовнішнім виглядом і відносною легкістю реалізації в домашніх умовах. Деревина для такого Шипа підбирається з твердих порід, а її вологість має бути на 3-5% нижче, ніж вологість основної деревини. В цьому випадку досягши балансу вологості шкант щільно заклинюється в гнізді, створюючи міцне з'єднання. За допомогою таких з'єднань можна в будь-якому положенні приховано з'єднати дерев'яні деталі. Шканти найчастіше бувають діаметром 6, 8 і 10 мм. Вибір того або іншого діаметру цілком і повністю залежить від товщини деталей, що сполучаються, і від вимог до міцності з'єднання.

Зруби (срубы) зі стінами з брусу мають плоскі горизонтальні шви, в які часто потрапляє дощова волога. Щоб зменшити їх водопроникність, в кожного бруса із зовнішнього боку по верхній грані зістругують фаску шириною близько 1,5-2,5 см, а самі шви ретельно герметизують і покривають оліфою, масляною фарбою тощо.

Зруб, складений з простого пиляного брусу, вимагає подальшої обробки, як внутрішньої, так і зовнішньої. Втім, позбавитися від неї можна, вибравши профільований брус. Такий брус має строгу геометричну форму, а його поверхні оброблені спеціальним інструментом до першого класу чистоти, тобто до рівня євровагонки.

Утеплення дерев'яних зрубів.

Конопатять дерев'яні стіни одночасно з їх зведенням. На кожен вінець укладається суха пакля або льон шарами приблизно ледве поширше за паз наступного вінця. Шар утеплювача має бути товще за сантиметр, а над вікнами і дверима, враховуючи майбутню усадку і усихання будинку і зовсім 4-5 см. Ще через рік, коли колоди остаточно «знайдуть своє місце», залишки паклі або льону потрібно законопатити в пази.

Специфіка дерев'яних зрубів.

Головна особливість дерев'яних зрубів (деревянный сруб) — це усадка. Після зведення дерев'яних стін до початку їх обробки повинно минути не менше року, поки стіни «осядуть». При цьому величина осідання може досягати 10%. Але для сучасного житлового будівництва і це не проблема.

Купить деревянный сруб в Киеве и Украине можно обратившись по контактам:

life:) 063 715 82 80

КИЇВСТАР 096 704 52 52

Email: srub-karpaty@i.ua

 

Также читайте еще статьи:

Дикий сруб.

Канадский сруб.

Купить сруб в Киеве не проблема.

Дом из бревна.

Цена сруба в Украине.

Сруб бани. Срубы бань.

Сруб по правилам.

Плюсы дикого бревна.

Фундамент для сруба.

Проекты деревянных домов и бань

 

Статьи о срубах

Мы на You Tube

Деревянная скульптура.

Вопросы - ответы